Güner Akın Lisesi Öğrenci ve Mezun sitesi

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hasköy Güner Akın Lisesi Forumuna Misafir


2 posters

    ÖSS motivasyon

    ali bayar
    ali bayar
    Ali Bayar
    Ali Bayar


    Erkek
    Kayıt tarihi : 15/09/07
    Mesaj Sayısı : 1149
    Yaş : 34
    Nerden : İST
    Ad Soyad : aLi bayaR
    Okul No : 2664
    Sınıfım : 11 / Tm-C
    Okul Durumu : Mezun

    Burcum : Akrep
    Tuttuğu Takım : ÖSS motivasyon Fb190710
    Ruh Halim : ÖSS motivasyon Relax10

    Rep Gücü : 21510
    Rep Puanı : 9
    Mezuniyet Yılı : 2007

    aa ÖSS motivasyon

    Mesaj tarafından ali bayar Perş. 28 Mayıs - 9:25:45



    İçimden bir ses,



    Yapabileceğinize de İnansanız, Yapamayacağınıza da İnansanız Haklı Çıkarsınız (Henry Ford).



    Ben yapabileceğime inanıyorum. Başarıda, %55 oranında zekâ ve özel yetenekler faktörü etkili diyorlar. Ben bu konuda sıkıntı yaşamıyorum. Allah”a şükür zekâm yerinde. %35 çalışma alışkanlıkları ve tutumlar etkili diyorlar. Eveeet, bir bakalım. Benim bir ders çalışma programım var. Elimden geldiğince düzene riayet ediyorum. Konu çalışma, test çözme tekniklerini hocalarımdan dinledim, bunları uygulamaya çalışıyorum. Eksikliklerimi biliyorum ve tamamlamaya, önlem almaya çalışıyorum. Sonuçta öğrenciyim ve bu benim görevim. Kendimle alakalı düşüncem olumlu yani yapabileceğime inanıyorum. Ve sınavlara bakışım; evet sınavlar var, bunu kabul ediyorum. Ben bu sınavlara bir şekilde girmek zorundayım. Kaçmıyorum, sınavlara doğru koşuyorum. Bu faktörle de ilgili bir sıkıntım yok. %10 da çevre ve şans faktörü etkiliymiş. Hımmm, beni yönlendiren iyi hocalarım ve güzel bir arkadaş çevrem var. Tamam attığım sorular her zaman tutmuyor ama bazen, ee bazen, yani bazen, evet. Neyse. İyi o zaman, başarıya çok uzak değilim gibi.



    Erişmek İstedikleri Bir Hedefi Olmayanlar Çalışmaktan Zevk Alamazlar.



    Doğrudur kim demişse gurban, şimdi “gol atacam” diye yırtınıyom, terliyom; maç öncesi antrenman bilem yapıyom. Güzel oluyoooo. Dediydim” ben müyendis olacam” fakat bir türlü çalışamıyom ama hocam dediydi “Bak, mühendis olduğundaki hayatını, çevreni, kazancını vs. düşün; çalışmak zevk verir”. Hakkaten şimdi düşünüyom çalışıyom, çalışıyom düşünüyom, bazen uyuyakalıyom ama yine de çalışıyom. Zevkli oluyor.



    Sizi Gerilime Sokan, Sınav Kaygınızı Yükselten Olayın Kendisinin Stres Verici Özelliği Değil, Olayı Değerlendiriş Biçiminizdir



    Bir kıssadan hisse anlatırlar. Ahmet ve Mehmet adlı iki kişi bir sınava girmişler. Ahmet sınava girerken çok endişelenmiş. Bir utanma bir sıkılma, sanki herkes onu süzüyor, sanki herkes onu konuşuyor. “Ya şimdi başıma kötü bir şey gelirse, ya insanlara rezil olacak bir durum yaşarsam” diyerekten gergin bir düşünce içerisinde. Düşünceden düşünceye atlıyor; “Sorular zorsa, ya tuvalet ihtiyacım gelir veya karnım ağrırsa, gözetmen hep bana bakıyor acaba benden şüpheleniyor mu?” vs.

    Mehmet’te aynı sınava giriyor. Aynı okulda, aynı sınıfta. Ama Mehmet kendinden emin bir şekilde salona giriyor. “Bana kim bakarsa baksın, ben buraya sınava geldim. Çıkan sorulara konsantre olmalıyım. Gerisi önemli değil. Sonuçta buraya gelen herkes benim gibi sınava girecek ve hepsi benim rakibim. Ben yapabileceğimi yapacağım. Gerisi Allah kerim…” diyerek kendini belli oranda rahatlatıyor.



    Aslında böyle bir kıssadan hisse yok. Bu benim yaşadığım bir olay. Aslında birçok öğrencinin yaşadığı bir olay. Ahmet benim ilk sınava giriş halim. Mehmet ikinci kez sınava girişim. Fark belki tecrübeden kaynaklanıyor, fakat birçok denemeye giren ben, niye sınava ikinci kez girdiğimde daha rahat ve olumluyum? Demek ki benim denemelere bakış açım kendimi denemek değil, sadece sorular bilme performansımı ölçmekmiş. Aslında her denemeye gerçek sınava giriyormuşum gibi girsem belki gerçek sınavda daha rahat olabilirimdim.



    Eğer Yürüdüğünüz Yolda Güçlük Ve Engel Yoksa Bilin Ki O Yol Sizi Bir Yere Ulaştırmaz (Bernard Shaw).



    Uyyyy. Sinav kaygisü eyimiş. Haçen belli miktarda haaa. Sebeb? Uşağum, kaygi dikkati keskinleştirur, belleği hizlandirur, çözüm yollari üretilmesuna yardimci olir. Hoça dediçi “Pak, kaygisuz olursan takmassun, kaale almazsun, yanliş yaparsun. Haaa, çok kaygili olirsan zihnun kitlenur 12’ den sonraki hale gelur. Anladin sen oniiii”. Pek anlamadum ama… Uyyyy. Sinav kaygisü eyimiş. Haçen belli miktarda haaa. Sebeb? Anlattik yaa uşağum.



    Rüyanızın Gerçekleşmesini İstiyorsanız Öncelikle Uykudan Uyanmanız Gerekiyor (Andre Siegtried).



     Kaygı belki tamamen giderilemeyebilir; ama zararlı olmayacak ölçülere çekilebilir.

     Nasıl?

     Kaygıyı azaltma yöntemleriyle.

     Nasıl?

     Kaygıya neden olan etkenleri belirleyip ortadan kaldırmak suretiyle.

     Nasıl?

     Kaygıyı azaltabilmek için zihinsel, davranışsal ve bedensel bir takım etkinlikler yapılabilir.

     Nasıl?

     Mesela; Güne kahvaltı yaparak başlayın. Bol sebze ve meyve tüketin. Tabiat ile iç içe olun. Bitki ve hayvan bakımı üstlenin.

     Neden?

     İnsan doğadan bir parçadır. Doğadan koptuğu ölçüde özünden uzaklaşır ki bu gerginlik yaratır. Doğayla iç içe olan insan gerginliğini atar, üzerindeki elektrik fazlasından kurtulur, negatif duygu ve düşüncelerinden arınır. Ayrıca yeteri kadar ve verimli bir şekilde uyumaya özen gösterin.

     Neden?

     Çünkü insan da bir mekanizmadır. Belli bir gücü ve kapasitesi vardır. Yorulur, yıpranır ve güçten düşer. Düzenli ve verimli uyku dinlenip şarj olması adına gereklidir.

     Başka?

     “Arkadaşlarım benden iyi çalışıyor ve benden fazla net çıkarıyorlar” Şeklinde bir düşünce zihninde belirince hemen kendini savunup “İyi ama ben onlardan sonra başladım, çalışmaya. Ben de sınava kadar bu plânlı çalışma temposuyla gidersem en az onlar kadar; hatta daha iyi hazırlanmış olacağım. Çünkü belli bir hedefe yönelik plânlı olarak çalışıyorum. Eksikliklerimi gideriyorum. Başaracağıma da inanıyorum” türü düşüncelerle kendini kaygıya kapılmadan koruyabilirsin. Kendini küçümseme. Aynı düşünceler bir daha aklına geldiğinde “Ben senin hesabını görmüştüm, biliyorsun” de ve artık onlardan korkma.

     Başka?

     Kendine senin gibi olan, çalışkan arkadaşlardan oluşan bir grup kurmalı veya böyle bir grubun içinde yer almalısın. Başkaları adına düşünmemeli: Ne derler, ne düşünürler hakkımda? gibi düşüncelere kapılmamalı, kendi yaptıklarına ve yapman gerekenlere bakmalısın. Kararlı bir şekilde plânlı çalışma sonucunda: “Kazanmam için yapılması gereken ne varsa, elimden geldiğince yapıyorum. Bana düşen bu. Bundan sonrası bana ait değil” şeklindeki bir düşünceyi benimsemen vicdanen seni rahatlatır; kaygıyı da azaltır.

     Başka?

     Konfüçyüs: “Bilgi insanı kuşkudan, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır” der. Olayları abartmamalı, her şeyi kendi konumunda ve değerinde kabul etmelisin. Gereğinden fazla abartılan düşünce ve olaylar öğrenciyi kaygılandırır. Müziğe, spora, sosyal ve kültürel etkinliklere zaman ayırmalısın. Sınavı kazananlarla konuşmalı, bu doğrultuda yapılan röportajları okumalı, onlardan ne yapılması gerektiğini öğrenmelisiniz.

     Babam öyle diyoooo.



    İÇİMDEKİ SES BİRDEN SUSTU.

    (AMA ŞİMDİLİK)

    3m!R_qFB
    3m!R_qFB
    Moderatör
    Moderatör


    Erkek
    Kayıt tarihi : 18/09/07
    Mesaj Sayısı : 317
    Yaş : 35
    Nerden : Tarabya
    Okul Durumu : Öğrenci

    Burcum : Oğlak
    Tuttuğu Takım : ÖSS motivasyon Fb190710
    Ruh Halim : ÖSS motivasyon Iyi11

    Rep Gücü : 18109
    Rep Puanı : 0

    aa Geri: ÖSS motivasyon

    Mesaj tarafından 3m!R_qFB Perş. 4 Haz. - 12:41:43

    şimdiden öss grcek arkdaşlarma başarılar dlyorum Wink

      Forum Saati Perş. 28 Mart - 22:31:43